Kérdése van? Hívjon minket! +36708811380

Blog

A raktározás fogalma: mit jelent, és hogyan működik?

2024.02.23 12:36
A raktározás fogalma: mit jelent, és hogyan működik?

Mit takar a raktározás fogalma? A raktározás egy logisztikai folyamat, amelynek legfőbb pillérei a szervezettség, a biztonságos tárolás és a megfelelő gyorsaságú szállítás. Rendkívül összetett munkáról van szó, melyben nemcsak a szállítás optimális idejét szükséges meghatározni, hanem az áruk jó minőségének megőrzése érdekében a szállítás módja is nagyon fontos szempont. Alábbi blogbejegyzésünkben bemutatjuk a raktározást és fontosabb lépéseit.

A raktározás fogalma, vagyis az áruk tárolása

Azok a szervezetek, cégek, amelyek árut termelnek, elengedhetetlen, hogy raktárral is rendelkezzenek. Termelés vagy import után az áru a raktárba kerül, ahol meghatározott szabályrendszer szerint szortírozzák és előkészítik őket a szállításra. A raktározás folyamata segít ellenőrzés alatt tartani a készletet, és biztosítható vele a gyors kiszállítás is, hisz a raktárból már közvetlenül a szállító autóra kerül az áru. Az áruk megfelelő tárolása hozzájárul egy szervezet termelékenységének folyamatosságához, illetve az ügyfelek elégedettségéhez.

Hogyan történik a raktározás?

A raktározás komplex folyamat, melynek két alapvető része az áruk tárolása és mozgatása. Ezeken belül további különböző alterületeket különböztetnek meg.

1) Árufogadás

Az áruk fogadása a legelső lépés a raktározási folyamatban. Ez egy nagyon fontos összetevő, ugyanis ekkor történik a termékek átvizsgálása. Ha sérülést találnak, akkor a teljes szállítmányt szükséges átnézni, és csak akkor kerülhetnek a raktárban a kijelölt helyre, ha a teljes ellenőrzés megtörtént.

2) Áruk elhelyezése

A következő lépés az áruk tárolási helyre történő szállítása. Ez a művelet is többlépcsős, hisz azt is figyelembe kell venni, hogy hová történik majd a kiszállítás, ahhoz mekkora erőforrás szükséges, így az azonos helyre szállítandó árukat, illetve az azonos típusú árukat egy helyre helyezik a könnyebb és hatékonyabb elosztás érdekében.

3) Az áruk összegyűjtése

Ezt a folyamatot komissiózásnak is hívják. E lépés során összegyűjtik a megrendelők számára a termékeket, és előkészítik a csomagolási fázisra.

4) Árucsomagolás

A termékek csomagolása kiemelt jelentőségű a raktározási folyamatban, ugyanis szállítás során nem sérülhetnek meg. Csomagolás során összevonják a termékeket, majd a megfelelő konténerekbe vagy tárolókba helyezik őket. Ekkor történik a címkék nyomtatása és a szállító kiválasztása is.

5) Áruszállítás

A raktározás utolsó lépése a szállítás, amikor az áru megérkezik a megrendelőhöz.

Az alterületek folyamatai egymásra épülnek. Bármelyik lépés során hiba keletkezik, annak kihatása lehet a szállítás minőségére és a megrendelő elégedettségére is.

Milyen típusú raktárak közül választhatunk?

A raktározás fogalma és folyamata után lássuk, milyen raktártípusok léteznek!

  • Központi raktár és elosztó központ: kapaciástól és helyigénytől függően érdemes ezt a típust választani. Fontos megállapítani, hogy az adott cég milyen gyorsasággal és szervezettséggel tudja kiszolgálni a vevőit. Ha több raktárra is szükség van, abban az esetben az elosztó központ is szóba jöhet.
  • Ipari raktár: főleg gépek, bútorok, ruhanemű tárolására alkalmas.
  • Kézi raktár: kisebb és könnyen mozgatható mennyiség tárolásához javasolt.
  • Közlekedési raktár: szállítmányozási célra és termelőeszközök tárolására használják leginkább.
  • Mezőgazdasági raktár: élelmiszerek tárolására a legalkalmasabb.
  • Raktárkonténer: a raktárkonténer kiválóan alkalmas bármilyen áru tárolására és akár szállítására is, legyen az szállítmányozás, mezőgazdaság vagy magáncélú használat. A Mobilainer raktárkonténerei számos előnnyel rendelkeznek: könnyen mozgathatóak, bárhol elhelyezhetők, akár több konténer is összekapcsolható, és rendkívül strapabírók. Kiváló minőségű acélból készülnek, melyek nagy teherbírásúak - jöhet szél, erős napsugárzás vagy jégeső, a raktárkonténer bírni fogja. A Mobilainer kiemelt figyelmet fordít a minőségre és az ügyfelek elégedettségére, ezért a konténerek szállítása gyorsan és költséghatékonyan zajlik. A raktárkonténerben bármilyen áru biztonsággal tárolható, ugyanis a masszív kialakítás miatt az áruk minőségének védelme garantált.

Miért fontos a raktározási folyamat megfelelő minősége?

Egy árucikkeket termelő cég hatékonyságának egyik biztosítéka a megfelelő raktározás. A termelékenység és a megrendelők elégedettsége, ezáltal a cég megbízhatóságának és profitjának emelkedése minden üzleti folyamatra hatással van. Nem érdemes tehát a raktározási folyamatot elhanyagolni.

Mire van még hatással a raktározás minősége?

  • a szervezet és a szállítmányozás rugalmasságára,
  • a költségekre, ugyanis egy jól szervezett raktározás költséghatékonyságot eredményez,
  • a szállítás eredményességére.

Rugalmas alternatíva: raktárkonténer-bérlés

Ha egy cég még költséghatékonyabbá szeretné tenni a raktározási folyamatot és a szállítást, akkor tökéletes megoldás erre a raktárkonténer-bérlés. A Mobilainernél kiváló minőségű raktárkonténerek bérlésére van lehetőség, mely jóval kevesebbe kerül, mint fenntartani egy raktárat, főleg ha a tárolás nem folyamatos. Széles kínálatunkban bármilyen célra felhasználható raktárkonténert találhat, amelyek bérlése esetén ki is szállítjuk azt a megadott címre. Kiváló szigetelésüknek köszönhetően ellenállóak a különböző időjárási körülményekkel szemben, és ha nagyobb helyre van szüksége, akkor akár több konténer bérlésére is van lehetőség, melyeket össze lehet kapcsolni.

Ha a Mobilainernél bérli raktárkonténerét, csak a tényleges bérlés idejét kell kifizetnie, a használaton kívüli időszakot nem! Ha épp nincs használatban, mi gondoskodunk az elhelyezéséről. Használata egyszerű, és még szállításra is alkalmazható.

Amennyiben raktárkonténer-bérlésen gondolkodik, vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégáink mindenben a segítségére lesznek!