Kérdése van? Hívjon minket! +36708811380

Blog

A szállítmányozás fogalma, területei és logisztikai szerepe

2024.07.24 15:31
A szállítmányozás fogalma, területei és logisztikai szerepe

A szállítmányozás fogalma logisztikai területeken jelenik meg a leggyakrabban, ahol áruk forgalmazásával, raktározásával és továbbításával foglalkoznak. Összetett műveletet takar, amelyben fontos szerepet játszik az egyes folyamatok megszervezése. A szállítmányozás nagyon fontos része a logisztikának, ezért alábbi blogbejegyzésünkben részletesebben is foglalkozunk vele.

Mit jelent pontosan a szállítmányozás fogalma?

A szállítmányozás fogalma egy olyan logisztikai területen használt kifejezés, amely kimondottan az árutovábbítás folyamatainak megszervezését jelenti. Tehát nem árumozgatásról van szó, hanem a hozzá kapcsolódó logisztikai területek (raktározás, szállítás, áru biztosítása stb.) menedzseléséről. A cél, hogy az áru a lehető legkisebb költséggel, optimális időn belül, biztonságosan eljusson a kijelölt helyre.

Mivel az ugrásszerűen fejlődött az ipar az elmúlt évtizedekben, a szállítmányozás a különböző rendszerek, szoftverek és gépek használatának segítségével átláthatóbbá és automatizálhatóbbá vált.

Mi a különbség a szállítmányozás fogalma és a fuvarozás között?

Sokan összekeverik ezt a két fogalmat, ezért fontosnak tartjuk a főbb különbségekre rávilágítani.

A fogalmak jelentése

Míg a szállítmányozás magát a szervezési folyamatokat jelöli, addig a fuvarozás az árumozgatást jelenti, tehát itt történik a tényleges, fizikai árumozgatás. A fuvarozó két cím között szállítja és mozgatja az árut. A fuvarozást lehet saját cégen belüli személlyel végezni, de kiszervezett módon is - utóbbi gyakoribb.

Törvényi szabályozás

A Ptk. egyértelműen elkülöníti a szállítmányozást és fuvarozást, teljesen más jogszabályi keretek között dolgozhatnak, és más a felelősségi körük is. A szállítmányozó a saját, illetve a cége érdekeit, viszont a fuvaroztató csak a saját érdekeit képviselheti. Mivel a fuvart a szállítmányozó csupán szervezi, általános felelőssége nincs az áru szállítása során történő esetleges károkozásban, azonban ha a szállítmányozó egyben fuvarozóként is működik (jellemzően kisebb vállalkozásoknál fordul elő), ez esetben a fuvarért is ő felel.

Természetesen abban az esetben, ha már a szállítmányozás körében gondatlan, hanyag munkavégzés történt, és ebből fakadóan következik be káresemény, úgy a szállítmányozónak is felelősséget kell vállalnia. A szállítmányozónak ugyanis biztosítania kell a megfelelő feltételeket az áru szállításához.

Milyen területei vannak a szállítmányozásnak?

Leginkább a szállítás módja szerint lehet az egyes részterületeket meghatározni. E szerint 6 alapterületet különböztethetünk meg:

  • közúti szállítmányozás
  • vasúti szállítmányozás
  • tengeri szállítmányozás
  • folyami szállítmányozás
  • légi szállítmányozás
  • egyéb szállítmányozás

Közúti szállítmányozás

A közúti szállítmányozás a leggyakoribb szállítmányozási forma Magyarországon. Ez a típus teszi lehetővé a háztól házig történő szállítást, amely egyszerűen nyomon követhető. Rövid és hosszabb távú útvonalak esetén is jó megoldás, bár rövidebb távon tud igazán gazdaságos lenni.

Vasúti szállítmányozás 

Nagyobb mennyiségű áruk szállításához ideális megoldás, ugyanis a kocsik nagy teherbírásúak, ráadásul sokkal környezetbarátabbak is. Kevésbé akadályozott a forgalmi dugókban, késésekben, viszont lassabb szállítást tesz lehetővé.

Tengeri szállítmányozás

Főleg a nemzetközi kereskedelem alkalmazza ezt a fajta szállítmányozási módot. Nagy mennyiségű áru szállítását képes elvégezni viszonylag kedvező árakon. A szállítási ideje lassú, ráadásul mivel Magyarországnak nincs közvetlen tengeri összeköttetése, ezért más országokon keresztül érkezik a szállítmány.

Folyami szállítmányozás

Költséghatékony és lassabb szállítmányozási típus, amelynek Magyarországon nincsenek kiterjedt lehetőségei.

Légi szállítmányozás 

A légi úton történő szállítmányozás rendkívül gyors és drága megoldás, azonban biztonságosabb is az áruk sérülékenységét tekintve. Magyarország leginkább a nemzetközi kereskedelem során kapcsolódik be a légi szállítmányozásba.

Egyéb megoldások 

Vannak egyéb szállítmányozási megoldások is, azonban Magyarországon ezek egyelőre nem számítanak jelentősnek. Ilyen például a csővezetékes szállítás, amely a szénhidrogének szállításában kap szerepet.

A szállítmányozás fogalma és jelentősége a logisztikában 

A szállítmányozás egyáltalán nem könnyű feladat, ezért kiemelt jelentősége van a profizmusnak és szakmaiságnak a területen. Olyan tudással kell a szállítmányozónak rendelkeznie, amely földrajzi, időjárással kapcsolatos, jogi és fuvarozási ismereteket is magába foglal. Emellett át kell látnia a teljes folyamatot, optimalizálni az adott időjárási, közlekedési helyzethez a szállítást, és a díjkalkulációval is tisztában kell lennie. Ugyanazt az árut nem feltétlenül ugyanazon az útvonalon szállítják nyáron és télen, így az árak is változhatnak.

A szállítmányozás része az áruk utánkövetése és ellenőrzése is. A megbízó érdekeinek képviseletét is ellátja a szállítmányozó a partnerek felé, tehát a feladata nem merül ki pusztán a szervezési feladatokban. Ha hiányzik a profizmus a szállítmányozó oldaláról, az visszafordíthatatlan károkat okozhat az áruban, és bizalomvesztést a partnerekben. Hosszabb távon pedig akár a bevételek jelentős csökkenéséért is felelhet.

Belföldi és nemzetközi szállítmányozás Magyarországon 

Magyarországon évente körülbelül 280-300 millió tonna nagyságrendben történik áruszállítás, melynek nagy része közúti szállítmányozás körében történik. Hazánk a nemzetközi szállítmányozásban is jelentős szerepet vállal, hisz a külkereskedelem fontos részét képezi az ország gazdasági folyamatainak. Korábban, még a rendszerváltás előtt jellemzően nagyon erős kontroll alatt volt a külkereskedelem, viszont az Európai Unióba történő csatlakozás óta a lehetőségek folyamatosan bővülnek.

A nemzetközi szállítmányozás egyik fontos szereplője az 1926-ban alapított FIATA, amely érdekképviselettel és szabványosítással is foglalkozik. Hazánkban is jelen lévő szervezetről van szó.

A COVID-járvány hatása sajnos a kereskedelemben is erőteljesen érződött: jelentősen visszaesett ebben az időszakban a nemzetközi szállítmányozás mennyisége, ami mára Magyarországon már csak Ázsia irányában érezteti néhol a hatását.

A konténerek szerepe a szállítmányozásban

A szállítmányozás egyik fontos területe az áruk megfelelő tárolása, majd szállítása. Nagyobb áruk szállításához is ideális megoldást jelentenek a raktárkonténerek, melyek a Mobilainernél rendkívül kedvező áron és többféle méretben is kaphatók.

Konténereink könnyedén mozgathatók egyik helyről a másikra, és strapabíró szerkezetüknek köszönhetően nagyobb mennyiségű és nehezebb áru szállítására, tárolására is tökéletesek. A Mobilainernél kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy konténereink kiváló minőségű alapanyagokból készüljenek, és könnyűszerkezetes vázukkal egyszerűen alakíthatók legyenek. A raktárkonténerek nagy előnye, hogy bármikor kiegészíthetők újabb elemekkel.

Ezek a szerkezetek kiválóan szigeteltek, így a benne tárolt áru minősége maximálisan fenntartható. Nem párásodik a konténer belső része, jól szellőzik, és minden esetben megfelelő hőmérsékletet biztosít. Profi szállítmányozáshoz a Mobilainer konténereket ajánljuk, melyek között tárolókonténerek és egyéb mobilainerek is találhatók. Minden termékünkre 12 hónap garanciát vállalunk.

Tekintse meg webáruházunk kínálatát, és vegye fel velünk a kapcsolatot árajánlat kérése esetén! Kollégáink 48 órán belül visszajeleznek Önnek.