Kérdése van? Hívjon minket! +36708811380

Blog

Mit értünk a logisztika jelentése, története és legfőbb típusai alatt?

2024.01.15 10:29
Mit értünk a logisztika jelentése, története és legfőbb típusai alatt?

Az utóbbi időben az eddigieknél is fontosabbá vált a logisztika jelentése. A gazdasági globalizáció nagy hatással van a növekvő kereskedelemre, így a szállítmányozásra is. A kiszállítás a rendelés és az átvétel közötti összes tevékenységet magában foglalja, így számos kritériumnak meg kell felelnie. Az alábbi bejegyzés célja, hogy részletesen bemutassuk, mit érdemes feltétlenül tudni a fogalomról.

Mi a logisztika jelentése?

Több ember számára nem világos, pontosan mi a logisztika jelentése. Mivel a csomag kézbesítése a kereskedelmi folyamat egyik legfőbb láncszeme, sokan a gyorsaságot és a megbízhatóságot emelik ki, mint alapvető feltételeket. A szállítmányozás fogalma azonban ennél jóval több, hiszen az infrastruktúra, az informatikai rendszerek vagy az erőforráskezelés legalább olyan fontos szerepet játszanak benne.

A „logisztika” kifejezés a görög „logosz” szóból származik, amely egyik jelentése a „számítás”, „tervezés”. Ugyanakkor a latin „locus”, azaz „hely” szóra is vissza lehet vezetni, miszerint utalhat tárgyak, anyagok, információk és személyek eljuttatására az egyik helyről a másikra. Egyéb megközelítések szerint a beszerzés és értékesítés közti hibátlan összeköttetés biztosítása is a hatáskörébe tartozik.

A logisztikus fogalma

Logisztikus alatt olyan szállítmányozási ügyintézőt értünk, aki menedzseli a logisztikai folyamatok gyors és hatékony lebonyolítását. A szakember leggyakrabban konkrét termékek kézbesítésének szervezésével foglalkozik, ami az adatbáziskezeléstől kezdve a futárszolgálat partnerekkel való kapcsolattartásig mindenre kiterjedhet. Nem árt, ha egy jó logisztikus az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:

  • kommunikációs készség és ügyfélközpontúság,
  • rendszerorientált és analitikus gondolkodás,
  • jó problémamegoldó képesség,
  • precíz és gyors munkavégzés,
  • kiemelkedő teherbírás, stressztűrés.

A logisztika jelentése és rövid története

A logisztika jelentése már az ókori birodalmakban is ismert volt. Léteztek ugyanis olyan tisztek, akik a hadsereg ellátmányának raktározását és szállítmányozását végezték. Majd a 18. sz.-i ütközetek korában még fontosabbá vált a megfelelő mennyiségű élelmiszer- és anyagszükséglet biztosítása. Végül az I. világháború alatt a katonák többsége nem harcolt, hanem a hadi felszerelés logisztikájáról gondoskodott.

Milyen a helyzet napjainkban?

Napjainkban különösen nagy népszerűségnek örvendenek a csomagautomaták. Ennek elsődleges oka a hibrid és home office munkavégzés egyre szélesebb elterjedése. A konstrukcióknak köszönhetően átértékelődhet a szállítmányozás fogalma, hiszen jóval rugalmasabb átvételi lehetőségeket tesznek lehetővé. Találkozhatunk temperált, hűtött, sőt még biometrikus azonosítást alkalmazó automatákkal is.

A logisztika legfőbb részei

A logisztikai folyamatok alapvetően két fő csoportba sorolhatók: a fuvarozás és raktározás koordinálására, valamint az erőforrások menedzselésére. Az előbbi a szállítmány biztonságos és gyors áramlását garantálja, ami a raktározási telephelyek, mint például raktárkonténerek, mobil garázsok és fuvarozási útvonalak felügyeletét is jelenti. Az utóbbi összefogja a teljes projekt tervezését, kivitelezését és ellenőrzését, amelynek legfőbb részei

  • a beszerzés és alapanyagellátás,
  • az üzem és raktárelhelyezés,
  • a csomagolás,
  • a forgalom előrejelzése,
  • az anyagmozgatás,
  • a rendelésfeldolgozás,
  • a vevőszolgálat működtetése,
  • valamint a visszárukezelés és selejtezés.

Milyen logisztika típusokat ismerünk?

A logisztika jelentése a teljes ellátási láncra vonatkozik. Ennek a láncnak a résztvevői pedig a gyártó cég, a vevő vállalat, a futárszolgálat partner, a végső fogyasztó, illetve maga a termék. A szállítmányozás négy területe az értékesítés, termelés, beszerzés és hulladékkezelés, amelyek közül az értékesítés, azon belül is az e-kereskedelemmel foglalkozó webshopok tevékenysége a legdinamikusabban fejlődő szegmens.

Értékesítési szállítmányozás

Az árucikk vagy szolgáltatás előállítását követően azt el kell juttatni a megrendelőhöz. Ennél a pontnál számtalan elengedhetetlen szempont létezik. Mindenekelőtt tökéletesen kell teljesülnie az áruszállításnak a készlettől a vásárlóig. Ebben játszanak fontos szerepet az értékesítési csatornák, valamint a logisztikai központok, amelyek koordinálása szintén az értékesítési logisztika feladata.

Mi a logisztika jelentése az ellátásban?

A logisztika jelentése és a beszerzés szorosan összekapcsolódó fogalmak. Az ellátás biztosítja a vállalatok számára az anyag- és eszközkészleteket. Ahhoz, hogy a termelést vagy a szolgáltatást semmi ne akadályozza, kiemelkedően fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű anyag rendelkezésre állása. Ehhez pedig érdemes olyan forrást választanunk, amelynek kifogástalan hírneve van a piacon.

A gyártási logisztika szükségessége

A termelési szállítmányozás megtervezi, -szervezi és lebonyolítja, hogy a legyártott anyag kész termék formájában a raktárba kerüljön. Ebben az értelemben nélkülözhetetlen szerepet játszik a folyamatos utánpótlás biztosításában. Ahhoz, hogy mindez gördülékenyen megvalósulhasson, együtt kell működnie a termelésirányítással, hiszen két egymást kiegészítő területről beszélhetünk.

Szállítmányozás a hulladékkezelésben?

A logisztika megkerülhetetlen a fenntarthatóságban. A hulladékkezelő logisztika azokra az anyagmozgató feladatokra vonatkozik, amelyek a gyűjtéssel, szelektálással és újrahasznosítással kapcsolatosak. A terület hozzájárul a veszélyes hulladék kiszűréséhez, majd kizárásához, végül segít abban, hogy az újrahasznosított hulladék akár kész áruként visszakerüljön a termelésbe.

A logisztika jelentése: módszerek

A dropshipping esetében nem a közvetítő cég, hanem a gyártó vagy nagykereskedő, azaz a beszállító küldi ki a rendelést a vásárló számára. A crosshipping keretében a termék először a közvetítő vállalathoz kerül, ahonnan azt tovább küldik a vevő címére. Végül érdemes megemlíteni a fulfillment szolgáltatásokat, amelyek átveszik a webshop tulajdonosoktól a logisztikai folyamatok lebonyolításának terhét: a raktározást, a csomagolást és a kiszállítást is.

A Mobilainer fontosnak tartja a folyamatos innovációt a logisztika területén, így a termék- és szolgáltatáskínálatát állandóan fejleszti, hogy valóban forradalmi megoldásokat kínálhasson ügyfelei részére.