Kérdése van? Hívjon minket! +36708811380

Blog

Konténer kórház: az egészségügy gyors és hatékony eszköze

2021.12.13 10:12
Konténer kórház: az egészségügy gyors és hatékony eszköze

A "konténer kórház" első hallásra talán kissé paradoxnak tűnhet: mégis hogyan lehetne egy komplex egészségügyi ellátó intézményt egy panelekből felhúzott, mobil építményben működtetni? Bár ez néhány évtizeddel ezelőtt valóban elképzelhetetlen lett volna, napjainkban a konténer kórházakat egyre szélesebb körben használják. Milyen lehetőségeket tartogat a koncepció és milyen helyzetekben veheti legnagyobb hasznát a világ? Mai blogbejegyzésünkben ennek jártunk utána.

Járványhelyzet: gyors reakció a gyors terjedésre

A 2020-ban elkezdődött koronavírus járvány még a jobb anyagi helyzetben lévő országok egészségügyi rendszerét is kihívás elé állította. A leginkább embert próbáló hullámokban a legtöbb helyen nemcsak az egészségügyi dolgozók száma bizonyult kevésnek, de a konkrét fizikai tér is, ahol megfelelően el tudják látni a betegeket. Erre a krízisre számos különböző módon reagáltak. Híres példa a brit nővérképzési és betegellátási reformerről, Florence Nightingale ápolónőről elnevezett londoni Nightingale kórház, amelyet egy rendezvényteremből alakítottak át. Az átépítés a hadsereg segítségével mindössze két hét alatt lezajlott, és mobil térelválasztók segítségével 4000 ágyas ideiglenes komplexumot alakítottak ki.

Konténer kórház - ellátás, ahol épp szükség van rá

Vannak helyzetek azonban, amikor egyszerűen nem áll rendelkezésre olyan tér, amely gyors átalakítással alkalmas lenne egészségügyi használatra. Ilyenkor számos helyen kezdenek konténer kórház építésébe, hiszen néhány hét alatt könnyen felszerelhető, biztonságos és minden igényt kielégítő egészségügyi ellátóhelyeket lehet ilyen módon kialakítani. Hazai példa erre a kiskunhalasi mobilkórház, amelyet két és fél hét alatt húztak fel. A komplexum 225 konténerből áll, 3100 négyzetméteres, és 36 kórtermet alakítottak ki benne. Hasonló példákat láthatunk ugyanakkor az olaszországi Torinóban és a dél-koreai Szöulban is. Az indiai Új-Delhiben pedig a konténer kórház SOS megoldást jelentett a vírushelyzetben fellépő orvosi oxigén hiányra is. A mobil létesítményeket ugyanis közvetlenül az orvoslásban használatos cseppfolyós oxigént előállító gyárak mellett tudták felhúzni, így nem veszítettek értékes időt a szállítással.

A konténer kórházak előnyei

Egyszerűen megtervezetőek: a moduláris elemeknek köszönhetően a tervezés nem igényel sok időt.

Gyorsan elkészülnek: akár néhány hét alatt felhúzhatók.

Költséghatékonyak: bár főként átmeneti használatra ideálisak, komoly kiadásoktól kímélik meg a költségvetést.

Magas minőségűek: masszívak, strapabíróak, és alkalmasak arra, hogy az egészségügyi ellátásban szükséges, komplex technikai rendszereket működtessenek bennük.

A fejlődés kulcsa is lehet a konténer kórház

A járványhelyzet előtt a konténer kórház elsősorban háború sújtotta övezetekben és hátrányos gazdasági helyzetben lévő országokban bizonyította, milyen felbecsülhetetlen segítséget tud jelenteni a nehézségekkel küzdő egészségügy számára. Ennek egyik ékes példája a kenyai Mombasa szigetén felállított konténer kórház, amelyet 2016-ban állítottak fel. A teljes egészében használt tengeri konténerekből épült létesítményt az Orvosok Határok Nélkül szervezet tagjai működtették, és megnyitása hatalmas segítséget jelentett. Előtte ugyanis a helybéli nők számára nehézségek árán volt csak elérhető a szülészeti ellátás: egy-egy vizsgálathoz és magához a szüléshez is komp-utat kellett megtenniük, ami komplikált esetekben komoly egészségi kockázatokkal is járt. A kórház sikertörténetnek bizonyult - azóta pedig már állandó kórházépület áll a helyiek rendelkezésére.

Egy másik érdekes példa a Haitiban, Léogâne városában felhúzott konténer kórház, amelyet 2010-ben, az országot megrendítő földrengés évében létesítettek, szintén az Orvosok Határok Nélkül szervezet jóvoltából. A földrengés okozta sérülések ellátása mellett a kórház főként a közlekedési balesetek ellátása és a születések segítése területén bizonyult kiemelkedően hasznosnak.

A Mobilainernél mindig érdeklődéssel figyeljük, hogyan alkalmazzák a modern, konténer alapú megoldásokat a világ körül. Saját kínálatunkban is igyekszünk a lehető legtöbb funkciót kielégíteni: mobilainereink között orvosi/sürgősségi felépítmény is elérhető.

További érdekes tartalmakért kövesse figyelemmel blogunkat!

E:mail: mobilainer@gmail.com
Telefonszám: +36 70 941 1372