Kérdése van? Hívjon minket! +36708811380

Blog

A logisztika jelentése: mi áll a fogalom mögött?

2021.12.13 10:15
A logisztika jelentése: mi áll a fogalom mögött?

Logisztika: gyakran használt kifejezés a mindennapokban. Megjelenik mind a hétköznapi beszédben, mind a gazdaságtudományban, mind az üzleti életben. Körülírni azonban az tudja igazán, aki nap mint nap ezen a területen dolgozik, vagy logisztikai folyamatokkal van kapcsolatban. Ezzel együtt ugyanakkor jó, ha tudjuk: nem minden ilyen körülírás pontos! Sokakkal előfordul, hogy a logisztika jelentése kapcsán három helyről háromféle meghatározást is hallanak - ez pedig azért lehetséges, mert a szakirodalomban sincs teljes konszenzus. Mai bejegyzésünk azoknak szól, akik még csak ismerkednek ezzel a fogalommal. Célunk, hogy alaposan körbejárjuk e terület aspektusait, és átfogó betekintést nyújtsunk az érdeklődőknek ebbe az izgalmas világba. Tartson velünk Ön is, és olvasson tovább!

A logisztika jelentése: mi a logisztika?

A logisztika jelentése tehát sokak előtt nem teljesen ismert: a legtöbbek gondolkodásában kissé ködös, nehezen leírható fogalomként van jelen. Sokan úgy hiszik, a tevékenység célja kimerül abban, hogy az adott termékeket A pontból B pontba eljuttassák. Pedig ennél többről van szó! A logisztika pontos célja, hogy a szállítást a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb módon vigyék véghez, a rendelkezésre álló pénzügyi keretek és erőforrások segítségével. De nézzük is a lényeget, tömören!

A logisztika jelentése röviden

A “logisztika” kifejezés alatt anyagok, személyek és információk és információk áramlását foglalja magában. A fogalomhoz tartozik a módszerek és útvonalak szervezése és tervezése, valamint ellenőrzése és irányítása.

Bővebben a logisztika területéről

Érdekesség, hogy maga a “logisztika” kifejezés a görög “logosz” szóból ered, amelynek jelentése számítás, ok, tervezés, értelem. Ma a gazdasági életben főleg annak a folyamatnak a jelölésére használják, amelynek célja, hogy a mozgatni kívánt anyag vagy (akár félkész) termék a megfelelő minőségben és mennyiségben, adott időpontra érjen célba úgy, hogy a szállítás költségei is optimális keretek között maradjanak. Magában foglalja ugyanakkor a termelés, az értékesítés és a beszerzés közti kapcsolatrendszer fenntartását és a folyamatok akadálymentes menedzselését is.

Egyes nézetek szerint a logisztika jelentéstartalma a fentieken is túlmutat: interdiszciplináris tudományág, amely összehangolja és rendszerezi a szakma aktuális ismereteit.

A logisztikus jelentése

A fent leírt terület természetesen üres fogalom lenne csupán logisztikával foglalkozó szakemberek nélkül. Ezzel le is írható a logisztikus jelentése: olyan szakember (leggyakrabban logisztikai ügyintéző vagy mérnök), aki koordinálja a logisztikai folyamatokat egy cég vagy más szervezet működésében. Ez leggyakrabban termékek szállíttatásának megszervezését foglalja magában - egyrészt a gyártótól a kereskedőig, másrészt a kereskedőtől a vevőig.

A munka elvégzéséhez ideális, ha valaki jó teherbíró képességekkel rendelkezik, és tud hatékonyan kommunikálni. Előny még a kiváló szervezőkészség, az ügyfélközpontú beállítottság, a jó memória, valamint az alaposság és a pontosság. A logisztikus feladatköre összetett: többek között magában foglalja a beszállítókkal való kapcsolattartást, a export, import ügyintézést, a az adatbázisok kezelését, valamint a leltár készítésének irányítását.

A Mobilainer elkötelezett a logisztika fejlődése mellett

Cégünk elsődleges célja, hogy ügyfeleink igényeinek a lehető legpontosabban megfeleljünk, és megrendelőink megelégedésére pontosan dolgozunk. Emellett ugyanakkor az is a szemünk előtt lebeg, hogy hozzájáruljunk iparágunk, a logisztika fejlődéséhez. Ezért folyamatosan törekszünk az innovációra, és arra, hogy szolgáltatás-és termékválasztékunk minél naprakészebb legyen. Rendszeresen ültetünk át szakmai újításokat a gyakorlatba, és szakemberekként is folyamatosan bővítjük tudásunkat. Hisszük és tapasztaljuk, hogy ez az az út, amely a logisztikai kiválóság felé vezet.

Termékeink szolgáltatásaink felkeltették érdeklődését? Keresse a Mobilainer segítőkész szakembereit elérhetőségeink egyikén!

E:mail: mobilainer@gmail.com
Telefonszám: +36 70 941 1372