Kérdése van? Hívjon minket! +36708811380

Blog

Az áruszállítás eszközei

2022.02.10 09:50
Az áruszállítás eszközei

Az áruszállítás a logisztika egyik legfontosabb mozgatórugója - ennek megfelelően a kereskedelem és az egész gazdaság elképzelhetetlen lenne nélküle. Mivel ennyire kiemelkedően fontos tényezőről van szó, az egyes vállalkozások esetében sem mindegy, hogy melyik módját választják. A megfelelő döntés sikerük kulcsa lehet. Blogbejegyzésünkben átfogó képet igyekszünk biztosítani az árufuvarozás módjairól és eszközeiről. Tartson velünk ebbe az izgalmas világba, és olvasson tovább!

Árufuvarozás közúton

A közúti árufuvarozás az áruszállítás egyik leggyakrabban, legszélesebb körben alkalmazott módja. Népszerűségét elsősorban rugalmasságának köszönheti, de számos más előnnyel is rendelkezik. Többek között rövid az áruk eljutási ideje, a sűrű vonalhálózatnak köszönhetően nem kell átrakással számolnunk, és könnyű az alkalmazkodás a fuvaroztató igényeihez. Ezek kívül ily módon lehetőség van szinte minden árufajta szállítására. Ráadásul az áruk is aránylag kis mértékben vannak igénybe véve közúti árufuvarozás esetén, és kevés az esély, hogy a szállítmány károkat szenvedjen. Hátrányai közé tartozik ugyanakkor, hogy balesetveszélyes, rendkívül élőmunka igényes, és visszavethetik a különböző útvonal korlátozások. 

Vízi áruszállítás

A vízi áruszállítás elsősorban konténerekkel történik. Már majdnem 100 éve alkalmazzák az áruszállítás ezen módját, használata a mai Egyesült Királyság területéről eredeztethető. Az újrahasznosítás egyik érdekes válfajaként indult: a második világháborúban használt tankhajókat alakították át szállítási célra. A vízen történő árufuvarozás jelentős része ma konténerhajókkal történik, hiszen így a hagyományos teherhajókhoz képest jóval hatékonyabban védve vannak az áruk, illetve gyorsabban megy a be-és kirakodás is. A konténerben szállított szárazárukat általában két nagy csoportra szokták osztani, ezek a bulk cargo (ömlesztett), például a szén vagy a gabonafélék. A másik és a break bulk cargo (darabáru), ezt pedig a feldolgozott, például zsákokban fuvarozott árucikkek illusztrálják a leginkább szemléletesen. 

A konténerhajók költséghatékony és biztonságos módot jelentenek az áruszállítás lebonyolítására. A vízi konténeres szállítás alapvető egysége a 20 lábas konténer: ezt veszik alapul a hajók kapacitásának meghatározásához is. Tehát ha egy hajó például 10 000 TEU kapacitással rendelkezik, azt jelenti, hogy tízezer 20 lábas konténernyi árut képes elszállítani!

Vasúti fuvarozás

A vasúti áruszállítás általában akkor használatos, amikor nagy mennyiségű kell viszonylag nagy távolságra továbbítani. Áru típusok rendkívül széles skáláját lehetséges fuvarozni ily módon: az élőállatoktól kezdve a romlandó árukon a folyékony termékekig sokféle cikk mozgatható a vasút segítségével. A vasúti árufuvarozásra szintén gyakran alkalmaznak konténereket. Egyik legnagyobb előnye, hogy a közúti szállításnál jóval kevésbé károsítja a környezetet és az energiaigénye is kisebb, valamint nem függ annyira a külső környezeti faktoroktól. Hátránya a közúthoz képest kisebb hálózatsűrűség és a hosszú eljutási idő.

Légi áruszállítás

A légi áruszállítás - nevéből adódóan - a repülőgépekkel történő fuvarozást takarja. A leggyorsabb szállítási mód, ugyanakkor az egyik legköltségesebb is. Leginkább olyan esetekben alkalmazzák, amikor nagy távolságra, rövid határidővel kell fuvarozni valamit. Különösen alkalmas nagyobb értékkel rendelkező, ám kisebb méretű áruk alkalmazására. 

Érdekesség lehet, illetve sokakban felmerül: ezt vajon úgy kell elképzelni, hogy az utasszállító járatokon a poggyászok mellé tesznek néhány árut, és “kettőt egy csapásra” elven oldják meg a fuvart? Néhány esetben ez így van, ugyanakkor léteznek kifejezetten áruszállításra használt repülőgépek is. Hátránya, hogy a reptértől a célig való eljutáshoz más szállítási módot is kell szervezni, illetve egyes veszélyes anyagok nem szállíthatók repülőn.

A Mobilainer küldetése, hogy mindenkinek segítsen megtalálni az áruszállítás számára legkedvezőbb módját. Ha felkeltettük érdeklődését, keressen minket elérhetőségeink egyikén!

E:mail: mobilainer@gmail.com
Telefonszám: +36 70 941 1372