Kérdése van? Hívjon minket! +36708811380

Blog

Mennyibe kerül egy mobilház?

2022.06.16 14:25
Mennyibe kerül egy mobilház?

Hogy mennyibe kerül egy mobilház, manapság egyre sűrűbben feltett kérdés. Nem véletlen, hiszen az utóbbi 1-2 évben töretlen népszerűségnek örvend ez a könnyen mozdítható, magas minőségű, mégis alacsony fenntartási költségű építmény.Külföldön már évek óta közkedvelt megoldás, akár egész lakótelepekkel is találkozhatunk, amik mobilházakból állnak.Hazánkban a növekvő ingatlanárak miatt vált egyre népszerűbb megoldássá. Természetesen előnyei száma jóval meghaladja kedvező árát, ezért ismerjük is meg részletesebben ezt a jelenséget.

 

Mi is az és mennyibe kerül egy mobilház? 

A mobilház egy könnyedén szállítható és telepíthető lakóépület. Sokan összekeverik a konténerházzal, pedig nem ugyanaz a kettő. Míg a mobilházat teljesen kész állapotban szállítják el a megrendelőhöz, addig a konténerházakat darabokban, és majd csak a helyszínen állítják össze.

A mobilházak kialakítása a szállíthatósága miatt, nem stabil. Az alapanyagoknak alkalmazkodniuk kell a mobilitáshoz, ezért nem lehet lekövezni és a falak festését sem javasolják a szakemberek. Szigetelése ettől még megbízható, ezért évszaktól függetlenül használhatjuk ezeket a házakat.

Szerkezetét tekintve egy vasváz az alapja, ami tartja a szendvicsszerkezetet. Az áruk nagyban függ a felhasznált alapanyagok minőségétől.

 

 

A mobilházak előnyei 

  • A legtöbb esetben nincs szükség építkezési engedélyre.
  • Gyorsan használatba vehető. Mivel egy darabban érkezik a helyszínre, telepítése villámgyors, néhány óra alatt igénybe is veheti a kulcsrakész házat.
  • Beépített bútorzattal és gépiesítve is rendelhető.
  • Nincs helyhez kötve. Könnyen mozgatható, ezért, ha megunjuk, vagy egyéb okok miatt el kell hagynunk a helyszínt, az egész házat könnyedén szállíthatjuk magunkkal.
  • Megkímél a nagyobb ingatlanberuházásoktól.
  • Kedvező árak. Költségei eltörpülnek a téglából készült ingatlanokéhoz képest.
  • Az év bármelyik szakaszában használhatjuk, mivel minden évszaknak megfelel. Minőségi szigetelésének köszönhetően tökéletes lakhatást biztosít akár a nyári melegben, mind a téli hidegben.

 

Mennyibe kerül egy mobilház: kinek ajánljuk? 

Mivel legtöbbször a mobilházak esetében nincs szükség külön építési engedélyre, ezért felhasználásuk rendkívül sokoldalú lehet. A vásárlás előtt azonban mindképp érdemes tájékozódni az ottani önkormányzatnál arról, hogy a telepítésük építkezésnek minősül vajon, mert előfordulhat, hogy a helyi jogszabályok szerint mégis szükség lehet rá.
Amennyiben állandó lakhatás céljából vásárolnánk, akkor mindenképp szükséges az építési-, sőt használatbavételi engedély is. Ebben az esetben akár állandó lakcímünk is lehet. Erre azonban hazánkban egyelőre kevés példa akad.

Többnyire nyaralóépületként, esetleg a telken belül kiegészítő vendégházként, valamint egyéb okokból kifolyólag, ideiglenes lakhatás céljából vásárlunk mobilházat.
Mivel nincs szükség külön alapozásra, elegendő a tömörített talaj és néhány helyre elhelyezett betonkonckák, amire állítják a házat. Ezért maga a telepítés, a közművekre való rákötéssel együtt, nem vesz igénybe néhány óránál többet. 

Ezt követően a ház lakható, minden szükséges eszközzel felszerelt. Megjelenésük és felszereltségük eltérő lehet, amely tényezők nagyban befolyásolják a mobilházak árát.

Annak érdekében, hogy igazán otthonossá varázsoljuk, akár faburkolattal vagy tetővel is el lehet látni. Sok esetben hatalmas teraszablakkal, vagy üvegajtóval készülnek, ezért tökéletesen megfelelnek egy hangulatos terasz kialakításához is.

 

 

Mik a járulékos költségek? 

Azt, hogy mennyibe kerül egy mobilház, nehéz pontosan megválaszolni. Ahogy a fentiekből is látszik, sok tényezőt kell figyelembe venni. Nagyban függ a szerkezeti felépítésétől, a belső kialakításától, felszereltségétől és az alapanyagok minőségétől. Van néhány dolog azonban, amivel nem árt, ha a konkrét ház költségein túl is számolunk.

Ilyen például a ház szállítása. Mivel nagy mérete miatt, csak erre alkalmas kamionnal szállítható, ráadásul külön engedéllyel, és csak éjjel, ez bizony plusz költséggel jár, ami sok esetben nincs benne a mobilház árában.

Ahhoz, hogy a tényleges telepítés valóban néhány órát vegyen csak igénybe, terepfelmérés szükséges. Ilyenkor a szakemberek felmérik, hogy alkalmas-e a helyszín a ház biztonságos telepítésére. Szükség esetén terepigazítást végeznek, olyan munkálatokat, amik lehetővé teszik a ház lerakását a későbbiekben.

A közüzemek bekötése szükséges ahhoz, hogy lakhatóvá váljon a mobilház. A víz és áram bekötése azonban plusz költséggel járat, amit a ház telepítése előtt el kell intézni.

A mobilház elhelyezéséhez sok esetben traktorra van szükség, ezért ennek díjával is kalkulálni kell.

Ezek a költségek sok esetben már a mobilház vételárába vannak számolva. Vásárlás esetén azonban nem árt ezekről a kérdésekről egyeztetni.

Amennyiben megbízható, magas minőségű mobilházat szeretne vásárolni, lépjen velünk kapcsolatba, és munkatársaink készséggel segítenek Önnek!